AboutWorksNewsContactLinks

Sevärdheter i Stockholm

Kulturhuvudstadsåret '98

I Stockholm finns landets största utbud av museer, konst och musik. I den här artikelserien har vi valt att titta närmare på kultur som passar alla plånböcker i alla lägen.

Gamla Stan i Stockholm är ett välkänt turistcenter med folkfyllda pittoreska affärsgator, stökiga restauranger och exklusiva konstgallerier, där man kan titta in helt gratis. Med sina små torg och trånga gränder ser stadsdelen fortfarande ut ungefär som på medeltiden. Men byggnaderna då var helt annorlunda än idag. De medeltida husen var gråaktiga med brun-gröna torvtak, som var mycket brandfarliga; många fastigheter förstördes av eld.

Sedan 1200-talet har de svenska kungarna haft sitt residens i den nordöstra delen av Gamla Stan. I maj 1697 brann det gamla slottet ner nästan till grunden. Ett nytt slott ritades av den berömde arkitekten Nicodemus Tessin d y men var inte färdigt förrän 1754. Den fyrkantiga barockfasaden rymmer nära 600 rum.

Det finns två kyrkor i Gamla Stan: Storkyrkan och Tyska kyrkan. Fyra gånger dagligen kan man höra klockspelet från den senare. Stortorget domineras av Börshuset, där även Svenska Akademien huserar.


Brev från kända och okända

På Lilla Nygatan i Gamla Stan ligger Postmuseum. Byggnaden, som är från 1600-talet, köptes av Kungliga Postverket år 1720. Fram till 1869 var detta Stockholms enda postkontor. Den museala verksamheten startade i liten skala 1906 för att så småningom omfatta hela fastigheten. Museet har idag ett antal fasta, s k basutställningar men också många andra arrangemang. Inträdet är gratis.


Världens första frimärke

På bottenvåningen finner besökaren basutställningen "Brevet &emdash; en resa genom sekler", som skildrar hur brev i Sverige har skickats i mer än 360 år. Här finns även barnens egen permanenta utställning och verkstad: Lilla Posten. En våning högre upp kan man se basutställningen "Ett frimärke blir till", som skildrar frimärksproduktionen från 1855 fram till våra dagar. Här visas ett stort antal svenska och utländska frimärken, t ex världens första frimärke från 1840, det brittiska One Penny Black.

Andra aktiviteter på museet är ett filatelistiskt bibliotek, föreläsningar på olika teman med anknytning till frimärken samt utställningar av brev, vykort, frimärken, konst, paket och mycket annat. En sådan visning t o m den 4 oktober 1998 var "Musse Pigg 70 år" med bidrag av Lasse Åberg.

 

Brev betyder mycket

Fram till den 28 mars 1999 visas "Ett brev betyder så mycket", där man förutom utställda brev av Hedvig Charlotta Nordenflycht, August Strindberg, Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Hjalmar Bergman och Greta Garbo, kan ta del av ytterligare nära fyrtio försändelser från kända och okända personer. Ytterligare en stor utställning är Svenska folkets brevlådor, som visas 23 september 1998-31 januari 1999.

 

Postmuseum

Adress: Lilla Nygatan 6
Tunnelbana: Gamla Stan
Tfn: 08 - 781 17 55
Tfn info: 08 - 457 00 00 - 2064#
www.posten.se/museum
Öppet: tis - sön 11-16, ons 11-19
Fri entré

 


 

Möten mellan konst och kulturer

På Fredsgatan mitt i Stockholm ligger en ståtlig byggnad med anor från 1700-talet. Det är Konstakademiens lokaler, där man inte bara sammanträder och arkiverar gamla målningar och skulpturer, utan också regelbundet ställer ut konst i de ljusa ateljéerna på andra våningen.

Sedan år 1810 är Kungl. akademien för de fria konsterna namnet på den svenska konstakademin, som har sitt ursprung i en ritskola från 1735. År 1780 flyttade man in i sina nuvarande lokaler på Fredsgatan 12.

Akademien, som består av högst 50 svenska ledamöter och ett obegränsat antal utländska, har till sin allmänna uppgift att främja de bildande konsternas utveckling i Sverige. Ett omfattande arkiv speglar de gångna 260 åren i måleri och skulptur.

 

Berömd samling

Det som möter besökaren efter den ståtliga entrén är första våningens stora ljusgård med kringliggande kanslier, sessionssalar, klubbrum och bibliotek. I ljusgården visas permanent en berömd samling antika gipser, donerade av ett flertal kända och okända namn.

På andra våningen finns, förutom en hörsal och nyinrättade Kafé Mejan, flera stora ateljélokaler. Här sker den årliga elevutställningen i månadsskiftet maj-juni.

Tidigare under hösten har man bl a visat "Palestinsk samtidskonst" med bidrag av ett flertal konstnärer samt "Två kulturer" av Peter Freudenthal, som i abstrakta målningar och serigrafier beskriver upplevelsen av att tillhöra både den judiska och den svenska kulturtraditionen. I november ställde man ut Oscar Reuterswärds "Omöjliga evighetsslingor" i självflödande akvarellteknik.

 

Konstakademien

Adress: Fredsgatan 12, Jakobsgatan 27 (hiss)
Tunnelbana: T-Centralen
Tfn info: 08 - 23 29 25
Öppet: tis - fre 11-17, lör - sön 12-16
Fri entré

 


 

Fattighuset som blev museum

Inte långt från S:t Eriksplan och Vasaparken ligger Stockholms läns eget museum. Vid mitten av 1700-talet köpte församlingarna i Gamla Stan och Riddarholmen marken för att hysa de fattighjon man var skyldig att sörja för. Byggnaderna fick namn efter församlingarna. Klarahuset, där länsmuseet numera finns, tillkom på 1810-talet. Med början under 1860-talet blev Sabbatsberg fattigvårdsinrättning för hela Stockholm utom Södermalm, och än i dag finns här pensionärsboende.

 

Från flintyxor till betongfundament

Den museala verksamheten består främst av arkeologiska undersökningar, vård av byggnader och fornlämningar, konstpedagogik för skolan, samtidsdokumentation, vandringsutställningar och programverksamhet. För besökaren av Klaramuseet anordnar man utställningar, föreläsningar och musikevenemang. Till detta kommer guidade turer och vandringar. Den 6 september t o m den 18 oktober 1998 visades fotoutställningen "Stadsskap" av Kersti Rasmusson, och den 1 november öppnar här "Järfälla under 3000 år" med fornfynd från utgrävningarna vid Barkarby. Utställningen väntas pågå till den 31 januari 1999.

I Klarahuset finns, förutom själva utställningslokalen, även ett bibliotek med kulturhistorisk litteratur samt en butik, där man säljer egna publikationer och annat. I biblioteket kan besökare utnyttja datorer med uppkoppling till länsmuseets databas och hemsida på Internet.

 

Länsmuseum

Adress: Sabbatsbergsvägen 6
Butik och bibliotek
Tfn info: 08 - 690 69 70
www.lansmuseum.a.se
Öppet: tis - tor, sön 12-16
Handikappvänligt
Fri entré

 


© Torgny Lilja (1998)